AVM’de çocuğa cinsel istismar! Perdenin arasından bakan anne, görevlilere koştu

Ancak yeni getirilen yasaya göre 1 Ağustos 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan hükümle, bu tarihten sonra hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecektir. Tek eylemle cinsel taciz suçunun yanında başka bir suç işlenmişse farklı neviden fikri içtima söz konusudur. Bu durumda yalnızca en yüksek cezayı gerektiren suçtan ceza verilir.

Bu prensip, yargılama sürecinde faillerin işledikleri birden fazla suç için tek bir yargılama ile cezai sorumlulukların topluca değerlendirilmesini mümkün kılarken, ceza miktarının belirlenmesinde de etkili rol oynar. Cinsel taciz suçunun oluşumu açısından failin cinsel amaç güttüğünün sabit olması gerekir. Eylemin kasten yapılması ve failin cinsel gaye ile hareket etmesi suçun unsurları arasındadır.

Zira bu suçlardan birisinin işlenmesi için diğer suç normunun ihlalinde zorunluluk yoktur. Maddeye ilişkin normu tükettiği (Durmuş Tezcan, Mustafa Ruhan Erdem, R. Murat Önok, Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuku, Seçkin Yayınevi, 15. Baskı, Ankara 2017, s. 399) şeklinde açıklanmıştır. ‘’Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, sulh ceza hâkimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılır.’’ (5235 sayılı kanun m. 11) Aynı kanunun 14.

Cinsel Taciz Suçunun Şartları Nelerdir?

Hukuken geçerli rızanın kabulü için suç ile korunan hukuki değer üzerinde tasarruf yetkisini haiz bir kişinin bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde, açıklama ehliyetine sahip bulunan bir kişinin cinsel taciz eylemlerine TCK m. 26 bakımından göstereceği rıza, ceza sorumluluğunu kaldırmaktadır. Bu noktada taciz suçundan 2 yıl ve daha az hapis cezası alınması durumunda hakkınızda HAGB kararı verilebilmesi mümkün olacaktır.

  • Bu noktada cinsel taciz suçunun basit hali 2 yıldan az olduğundan tutuklama tedbirine başvurulması söz konusu olamayacaktır.
  • Oldukça titiz ve hassas bir şekilde ilerlenmesi gereken delil hususunda deneyimli bir İstanbul ceza avukatı ile iletişime geçerek hukuki danışmanlık talep edilmesi oldukça faydalı olacaktır.
  • Mağdurun ifadelerinin birtakım özel koşullar altında yargılamanın en kritik delili olabileceği anlaşılır.
  • Cinsel saik içermeyen eylemler taciz suçunu oluşturamayacaktır.
  • Cinsel taciz suçu, mağdurun psikolojik ve sosyal bütünlüğüne zarar verebilecek ciddi bir suçtur ve bu suçla mücadele, hem yasal düzenlemelerle hem de toplumun farkındalık düzeyinin artırılması ile mümkündür.

Her durumda, cinsel taciz suçunun varlığından bahsedilebilmesi için bu eylemlerin mağduru rahatsız etme kastıyla ve cinsel bir içerik taşıması gerekir. Cinsel taciz, kişisel sınırların ihlali ve temel insan haklarının aşındırılması anlamına gelir ve mağdurların psikolojik, duygusal ve sosyal açılardan zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle ciddi bir suç kapsamında değerlendirilir ve kanunlarla caydırıcı cezai yaptırımlara tabi tutulur.

Cinsel Suçlar Nelerdir?

https://www.roscasaresbasket.com/ Ceza Kanununda adli para cezası direkt verilebilmekle birlikte hapis cezasına ek olarak da verilebilir. TCK madden 105’te düzenlenen cinsel taciz suçunun oluşabilmesi için kişinin dokunulmazlığını ihlal etmeden, cinsel amaç taşıyan, mağduru rahatsız eden ve rızasının dışında bir eylem olmalıdır. Eğer fail işlediği suçta mağdura karşı bir teması var ise bu fiil zaten cinsel taciz suçuna değil TCK’nin 102. Cinsel taciz suçunun taksirle işlenebileceği kanunda düzenlenmediği için yalnızca kastla işlenebilir. Özel kast aranmakta olup, öğretide bazı yazarlar genel kastın da yeterli olduğunu düşünmektedir.

Yalnızca hazırlık hareketinin yapıldığı bir olayda cinsel saldırı kastı şüphesiz bile olsa cinsel saldırıdan ceza verilmez. Ceza Genel Kurulu, icrai harekete başlanmadıkça cinsel taciz suçundan hüküm kurulması gerektiği görüşündedir. Aile bireyleri arasında işlenen cinsel taciz suçu şikayete tabi değildir.

TCK 105/2 hükmü gereğinde işlenen suç sonucunda ifade edilen neticeye maruz kalındığı takdirde verilecek cezanın 1 yıldan az olması mümkün değildir. Cinsel taciz suçu eğer eğitici, öğretici, bakıcı, vasi, sağlık hizmetini gören, bakım ve gözetim yükümlülüğü altında bulunan tarafından işlenirse hükmedilecek ceza yarı oranda artırılarak uygulanır. Cinsel taciz suçu, bireylerin dokunulmazlığını, özgürlüğünü ve kişisel haysiyetini korumayı hedefler. Suçun ciddiyeti ve toplumsal etkileri göz önünde bulundurularak, yasalar tarafından caydırıcı ve koruyucu tedbirler alınmıştır.

Cinsel Taciz Suçu ve Cinsel Taciz Suçunun Cezası

Prezervatif kullanımı ve düzenli testler, güvenli cinsel ilişkinin temel unsurlarıdır. Gençlerden yaşlılara kadar herkes, cinsel sağlık konusunda bilinçli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Özellikle gençler arasında yaygın olan bu yanlış inanış, yaşlı bireylerin de risk altında olduğunu göz ardı etmelerine neden olabilir. Yaşınız ne olursa olsun, cinsel sağlık kontrolleri ve korunma yöntemleri herkes için geçerlidir.

Elektronik haberleşme aracının sağladığı kolaylık ifadesiyle asıl kastedilmek istenen mağdurun cinsel taciz içerikli mesaja maruz kalma konusunda tercih hakkına sahip olmaması gerekmektedir. Cinsel taciz suçunu teşkil eden söz, davranış ve yazıların mağdura ulaşması gerekmektedir. Sanık mağdura sözlü olarak cinsel tacizde bulunmuş ancak mağdur duymamışsa cinsel taciz suçu gerçekleşmez. Özellikle belirtelim ki, internet üzerinden çocuklara karşı işlenen cinsel taciz suçu sırasında mağdur çocuğun görüntüsünün kaydedilmesi ayrıca müstehcenlik suçu hükümlerinin uygulanmasını gerektirir.

Örneğin cinsel tacizin nasıl gerçekleştiği, sistematik olarak tacizin devam edip etmediği, cinsel taciz mağduru kişinin yaşı… gibi bir çok kriter cinsel taciz suçunun cezasının belirlenmesinde rol oynamaktadır. Cinsel Taciz suçu, bir bireyin vücut dokunulmazlığına karşı ihlal olmaksızın, bu bireyin cinsel amaçlı olarak rahatsız edilmesi davranışıdır. Söz konusu cinsel taciz suçunun cezası, 3 aydan başlamakta 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak hükmedilmiştir. Maddesinde düzenlenmiş bir suç olup cinsel suçlar içerisinde cezası itibariyle görece hafif kabul edilen suçlar arasındadır.

  • İlgili maddeye göre cinsel taciz eylemi sebebiyle mağdur işinden, okulundan yada ailesinden uzaklaşırsa verilecek ceza 1 yıldan az olamaması gerekmektedir.
  • Mağdurların hakları yasal çerçevede korunurken, failer adil bir şekilde yargılanıp cezalandırılmalıdır.
  • Cinsel saldırıda suçun ortaya çıkması için rıza olmaksızın cinsel amaçlı bir saldırının söz konusu olması gerekir.
  • Farklı zamanlarda farklı kişilere karşı yapılan eylemlerden ötürüyse farklı suçlar doğar.
  • Cinsel taciz suçunun faili akıl hastası ya da aklen zayıf bir kişi ise ya ceza verilmez ya da verilecek cezada indirime gidilir.

Bu itibarla, yerel mahkeme hükmünün, sanığın eylemlerinin zincirleme şekilde cinsel taciz suçunu oluşturduğunun gözetilmemesi isabetsizliğinden bozulmasına karar verilmelidir. Eşler her ne kadar yasal anlamda aynı çatı altında yaşıyor olsalar da cinsel anlamda rızaları olmadan birlikte olmaları yasalar kapsamında suç teşkil eder. Nitelikli suç olmasının yanında eşler arasında olmasından kaynaklı olarak mağdurun suç duyurusunda bulunmasını zorunlu tutar. Kamu davasının açılması söz konusu olamayacağından eşlerden mağdur olan tarafın en yakın zamanda suç duyurusunda bulunması ve soruşturma talep etmesi istenir. Bu yolla cinsel saldırı suçundan dava açılıp açılmayacağına karar verilmesi beklenir.

CİNSEL TACİZ SUÇU NİTELİKLİ HALLERİ

Cinsel taciz kişinin vücut bütünlüğüne dokunulmaksızın mağdurun rızası dışı cinsel amaçlı hareketleri kapsamaktadır. Maddenin birinci fıkrasında suçun basit hali düzenlenmişken ikinci fıkrasında nitelikli halleri sayılmıştır. Özetle, cinsel taciz suçundan mahkum olan bir kişiye verilecek adli para cezasının miktarı, olayın özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle, net bir cevap vermek için olayın detaylarına ve mahkemenin takdirine bağlıdır. Taciz suçunda beraat edilmesi için bakılması gereken bazı noktalar vardır. Cinsel saik içermeyen eylemler taciz suçunu oluşturamayacaktır.

Cinsel yönden rahatsız edici söz, yazı, işaret veya her hangi bir davranışla işlenmesi mümkün olduğu için serbest hareketli bir suçtur. E) Teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Cinsel taciz suçu da cinsel saldırı suçu gibi mağduru sarsabilecek etkiye sahiptir. Özellikle uzun zamana yayılmış, süreklilik arz eden cinsel taciz eylemleri mağdurların psikolojik durumlarını ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. 12 yaşından küçük çocuklar ve 12 ile 15 yaş arasında olan ancak işlediği fiilin hukuki boyutunu idrak edebilecek seviyede olmayan çocuklara ceza verilmez fakat güvenlik tedbiri uygulanır.

  • Ancak cinsel taciz suçu hem mağdur hem de fail için oldukça mühim hukuki sonuçlar doğurur.
  • Diğer bir ifade ile görevin sağladığı otoriteden yararlanılarak cinsel taciz suçu işlenmelidir.
  • Eğer mağdur ile fail birbirini tanıyorsa, aralarında önceden var olan bir husumetin olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Bu nedenle aynı suç kategorisi altında değerlendirilmemelidir.
  • Cinsel taciz suçu diğer cinsel suçlara göre daha hafif olanıdır.
  • Cinsel taciz suçu, mağdurun hukuki korunması açısından önemli bir suç kategorisidir.

Cinsel taciz suçunun teşhir suretiyle işlenmesi halinde faile hükmedilecek ceza, yarı oranda artırılarak hükmedilir. Elle taciz, kişinin rızası olmaksızın başkasının vücuduna cinsel amaçlı temas etmesi ve bu yolla cinsel tatmin arayışında bulunmasıdır. Bu suçun failleri, mağdurun bedensel ve ruhsal bütünlüğüne zarar verdiği gibi, aynı zamanda cinsel dokunulmazlığını da ihlal eder. Cinsel tacizin posta veya elektronik haberleşme araçları aracılığıyla gerçekleştirilmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Taciz nedeniyle mağdur işini bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalırsa verilecek ceza bir yıldan az olamaz.

Ancak, bir suçun gerçekten işlenip işlenmediğini belirlemek ve ilgili yaptırımların uygulanması adli mercilerce yapılır. Bu merciler, olayları detaylı bir şekilde inceler ve tüm delilleri değerlendirir. Bu nedenle, cinsel taciz iddiasında bulunan herkesin konuyu yargıya taşıması ve gereken cezai sürecin işletilmesi önemlidir. Cinsel taciz, kurbanları üzerinde uzun süreli etkiler yaratan ciddi bir suçtur ve toplumun her kesimi tarafından ciddiye alınmalıdır. Kurbanların seslerini duyurmaları ve toplumun tacizin her türlüsüne karşı duruş sergilemesi esastır.

Nitelikli şekilde gerçekleştiğinde mağdurun bunu ifadesi ile birlikte en yakın adli birime veya kolluk kuvvetlerine bilgi vermesi yeterlidir. Fail hakkında dava açılması ve davanın en az 12 yıldan başlaması gerekir. Basit haliyle yargılama yapılması ile kıyaslandığında nitelikli halin daha fazla yaptırım alacağı ceza yılına bakılarak da kolaylıkla anlaşılabilir. Kanun koyucuların belirlediği suçun oluşum şekilleri her ne kadar net olsa da hangi durumun taciz veya saldırı olduğu noktasında karışıklık yaşanabilir. Cinsel saldırıda suçun ortaya çıkması için rıza olmaksızın cinsel amaçlı bir saldırının söz konusu olması gerekir. Cinsel saldırıyla alakalı kanunda ayrım yapılması sağlanmış ve kesin çizgilerle farklılıklar ele alınmıştır.

İstanbul’da bulunan ünlü bir alışveriş merkezinde cinsel istismar skandalı yaşandı. İranlı Behzad Firouzian, giysi deneme kabininde cinsel organıyla oynayarak bir başka kabinde kıyafet deneyen küçük çocuğa “Gel” işareti yaptı. Skandal olay, çocuğun durumu ailesine anlatmasıyla ortaya çıkarken Behzad Firouzian’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu, 15 ile 18 yaş arasındaki bir çocuk ile çocuğun rızası kapsamında cinsel ilişkiye girilmesiyle oluşur. Maddesinde düzenleme alanı bulan bu suçun en önemli ayırıcı özelliği, çocuğun rıza göstermesidir. Öte yandan, suçun nitelikli halinde, takip şikayete bağlı değildir.

Cinsel Tacizin OIuşması

Karışıklığın giderilmesi bakımından, davranışın kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal edip etmediği önem arz etmektedir. Eğer kişinin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeden cinsel amaçlı davranışlarda bulunulmuş ise cinsel taciz suçundan söz edilir. Davranışın, vücut dokunulmazlığını ihlal etmesi durumunda diğer suçlar (cinsel saldırı suçu, cinsel istismar suçu, reşit olmayanla cinsel ilişki suçu) söz konusu olacaktır. Maddenin ikinci fıkrasında cinsel taciz suçunun nitelikli hâlleri belirlenmiştir. Kişinin, bir başkasına yönelik cinsel amaçlı tacizi, cinsel taciz mağdurunun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasını gerektirir.

Cinsel taciz suçu diğer suçlardan içerik itibariyle farklıdır. Cinsel taciz suçunda bedensel temas aranmazken, cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarında bedensel temas aranır. Bu nedenle aynı suç kategorisi altında değerlendirilmemelidir. Dolayısıyla farklı zamanlarda gerçekleştirilen bu üç eylem gerçek içtimanın konusunu oluşturacaktır. Eyleme karşı zincirleme suç hükümlerine göre ceza verilmesi için, cinsel taciz suçunun aynı mağdura değişik zamanlarda birden fazla kez işlenmesi gerekir.

kripto kurdu logo

BEKLE!

YouTube kanalımızı ziyaret ettiniz mi?

Cevabınız hayırsa;

Son gelişmelerden ve birçok fırsattan yararlanmak için 

Scroll to Top